Veelgestelde vragen voor gastouders

Ik wil graag gastouder worden, wat moet ik nu doen?

Wij zijn altijd zoek naar professionele en betrokken gastouders. Wij willen graag samenwerken met gastouders die goede opvang bieden met oog voor de persoonlijke ontwikkeling van het kind. Bij ons staat gastouderopvang voor veilige, warme en vertrouwde opvang met veel persoonlijke aandacht voor het kind. Wanneer je geïnteresseerd bent in het gastouderschap, moet je rekening houden met een aantal dingen:

  • Dat je een veilige en schone opvangomgeving kunt aanbieden
  • Dat je aan deze kwaliteitseisen voldoet
  • Dat je graag met ons wil samenwerken

Daarnaast is natuurlijk belangrijk dat je het leuk vindt en goed bent in de omgang met kinderen en hun ouders.


Voldoe je aan de bovenstaande eisen? Dan kun je via de website of telefonisch contact met ons opnemen. Eén van onze consulenten zal met je contact opnemen om de verdere stappen te bespreken.

Hoe werkt het met de financiën?

Als je in jouw eigen woning de opvang wil verzorgen kun je zelf jouw uurtarief bepalen. Dit varieert van € 5,50 tot € 7,00 per kind per uur. In overleg met jouw consulent kun je bepalen wat een redelijk tarief is voor jouw diensten. Voor jouw werk als gastouder ontvangt je een bruto-vergoeding, waarover je belasting moet betalen. Inkomsten die je als gastouder ontvangt hebben geen invloed op de AOW of op de Algemene Heffingskorting. Wanneer je een inkomensafhankelijke uitkering ontvangt (bijv. ww-wao-wia of bijstand) dan kunnen jouw inkomsten de hoogte van jouw uitkering wel beïnvloeden. Dit geldt ook voor de hoogte van de huur- en zorgtoeslag. Je kunt met ons contact opnemen om te bespreken hoe het er voor je uit zou kunnen gaan zien.

Wanneer kan ik ZZP-er worden?

Als je zelfstandig gastouder wordt, word je eigenlijk zelfstandig ondernemer in de kinderopvang. Je kunt dan aanspraak maken op veel belastingvoordeel, waardoor je tot wel 15.000 euro belastingvrij kunt verdienen. Er zijn een aantal criteria waaraan je moet voldoen om erkend te worden als zelfstandig gastouder: je werkt meer dan 1.225 uur per jaar, je hebt een eigen boekhouding, je hebt minimaal drie opdrachtgevers, je loopt risico over jouw inkomen (debiteurenrisico) en je maakt reclame. Als je hierover meer wilt weten kun je contact opnemen met Gastouderland.

Hoeveel kinderen mag ik tegelijkertijd opvangen?

Je mag maximaal zes kinderen opvangen van 0 tot 13 jaar op. Daarbij tellen eigen kinderen tot 10 jaar mee. Je mag niet meer dan vijf kinderen tegelijk opvangen, als deze kinderen allemaal jonger dan 4 jaar zijn. Dit is inclusief eigen kinderen tot 4 jaar. Er mogen maximaal vier kinderen van 0 en 1 jaar tegelijk aanwezig zijn, waarvan maximaal twee kinderen van 0 jaar. Dit is ook weer inclusief eigen kinderen van deze leeftijd. 

Hoe werkt de urenregistratie bij Gastouderland?

Gastouderland werkt met een zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk uren- en administratiesysteem. Via dit systeem dien je de maandelijks gewerkte uren in. Je kunt heel makkelijk per kind het aantal opgevangen uren indienen en verzenden. Als je de uren heb verzonden wordt de factuur dezelfde dag nog verzonden naar de ouder.

Wanneer ontvang ik mijn betaling?

Gastouderland is een van de weinige bureaus in Nederland die de betalingen dagelijks verwerkt. Zodra de ouder heeft betaald ontvang je de opvangvergoeding binnen twee werkdagen op jouw rekening. Wij houden de betaling van de ouder dus niet langer vast dan nodig. Sneller kan bijna niet!

Ik heb gezien dat Gastouderland nog een aparte zoeksite heeft: www.gastouderzoeken.nl Kan ik daar mijn profiel op plaatsen?

Plaatsing van jouw profiel op onze drukbezochte opvangmarkt zal jouw kans op gastkinderen aanzienlijk verhogen. Buiten het feit dat je als gastouder door ouders specifiek kan worden gevonden op de opvangmarkt wordt je tevens door Gastouderland meegenomen in de procedure wanneer er een nieuwe aanvraag is in jouw regio. Om jouw profiel te kunnen plaatsen dien je jezelf hier (https://www.gastouderzoeken.nl/registreren) gratis als gastouder in te schrijven. Na controle van jouw gegevens wordt jouw profiel aangemaakt en geplaatst op onze opvangmarkt. Onze ervaring is dat profielen met een goed verhaal waar aandacht aan is besteedt én een leuke foto, beter bekeken worden en sneller resultaat opleveren. 

Werkt Gastouderland ook met een programma voor Voorschoolse Educatie?

Gastouderland is het enige bureau in Nederland met een eigen VVE programma: Aap!. Samen met de ontzettend leuke en ondernemende knuffel Aap! leren kinderen spelenderwijs en worden ze alvast een klein beetje voorbereid op het naar school gaan. Kinderen leren steeds jonger en steeds sneller. Wij zien het belang van Vroeg Voorschoolse Educatie (VVE) en hebben daarom een eigen programma Aap! opgezet. Elke gastouder aangesloten bij Gastouderland krijgt kosteloos knuffel Aap! en de daarbij behorende educatie-map aangeboden. Aap! is een vrolijk vriendje dat zich op een speelse manier op de sociaal-emotionele, de motorische, de cognitieve en de zintuigelijke ontwikkelingen van kinderen richt. Aap! wordt gratis ter beschikking gesteld aan gastouders; vraag naar de voorwaarden.

Zijn er kosten verbonden aan mijn registratie in het LRP?

De gemeentes in Nederland krijgen van de overheid financiële middelen om kindercentra en gastouders te inspecteren en in te schrijven in het LRK. Voor sommige gemeentes is dit helaas niet toereikend. Daarom rekenen deze gemeentes leges voor registratie van een nieuwe voorziening voor gastouderopvang voor het LRKP. Gemeentes mogen echter nooit meer dan de daadwerkelijke kosten rekenen. Als je al in het LRK staat ingeschreven en je gaat op een nieuw adres opvangen, dan is een nieuwe registratie nodig. Als jouw gemeente leges heft, moet je ook voor deze registratie leges betalen. Hier kun je zien of de gemeente waar jouw opvanglocatie geregistreerd dient te worden leges heft en wat de hoogte hiervan is.

Ik ben enthousiast over het gastouderschap. Wat kan ik nu doen?

Wat leuk dat je enthousiast bent. Wij bekijken graag met je de mogelijkheden in jouw regio. Ik sta voor je klaar voor alle overige vragen dus neem gerust contact op.